Srijeda , 11 prosinac 2019
Naslovna » Ljubavne priče » Vaše priče: Beti Karson – Sudbonosni poziv
Vaše priče: Beti Karson – Sudbonosni poziv

Vaše priče: Beti Karson – Sudbonosni poziv

BETI KARSON – SUDBONOSNI POZIV
PRVO POGLAVLJE
Kratko i vlažno kanadsko leto bližilo se kraju. Na plus 30 stepeni Stiv Nikolson se u svom prostranom stanu osećao kao u vrelom loncu. Klima uređaj je bio pokvaren, a on već dva dana nije uspevao da pronađe majstora.
–       Kakva ironija – pomislio je Stiv. U Torontu živi pet miliona stanovnika , a ja ne uspevam da pronađem nijednog majstora za klima uređaj. Do Nijagarinih vodopada, gde je sagrađena prva električna centrala u Americi ima 180 km, a ja se gušim od vlage i toplote kao da sam usred džungle, miljama udaljen od civilizacije.
Stiv se prevrtao po krevetu, premeštao jastuk sa leve na desnu stranu kreveta i obrnuto, otkrivao se i išao da pije vode. Napokon je zaspao oko pola dva noću.
U pola šest ujutru Stivov telefon je počeo da zvoni, zvonio je i zvonio… Kad se trgao iz sna Stiv je bio stvarno ljut. Neko je rešio da ga po svaku cenu probudi! Taj neko bila je Odri Danijels, osoba koju nikad u životu nije sreo.
–       Odri Danijels ovde, gospodine Nikolson. Mi se ne poznajemo, ja radim sa vašim stricem i htela sam…
–       Gospođice Danijels, kako Vam je palo  na pamet da se u cik zore upoznajete sa mnom?- besno je viknuo Stiv.
–       Gospodine Nikolson, vaš stric je u bolnici, imao je srčani udar. Ja sam ga sinoć odvezla u bolnicu, jer mu je pozlilo pred kraj radnog vremena. Pošto ste Vi njegov  jedini rođak o kome mi je pričao, odlučila sam da Vam se javim. Pretpostavljam da bi ste želeli da budete pored njega kad se probudi, i da porazgovarate sa lekarima. –
Stiv se u trenutku osvestio, bio je potpuno budan i priseban.
–       Recite mi u kojoj bolnici je stric, odmah dolazim.-
Zapisao je adresu bolnice i krenuo. Dok je vozio, razmišljao je o stricu. Stiv je oduvek voleo strica Nevila. Kad je bio dečak, odlazio je sa ocem i stricem na pecanje na jezero Ontario. Stric ga je prvi put odveo na hokejašku utakmicu. Kao i većina Kanađana, i Nikolsonovi su obožavali zimu i hokej. Stiv je mogao da bira gde će trenirati, jer Toronto ima čak 750 terena za hokej.
Posle smrti Stivovih roditelja, stric Nevil je preuzeo upravljanje porodičnom imovinom, željno iščekujući da Stiv završi studije prava i preuzme svoj deo odgovornosti u porodičnoj advokatskoj firmi. Stivova odluka da po završetku studija počne profesionalno da igra hokej nije se dopala stricu. Viđali su se sve ređe i ređe. Stricu se još manje dopalo to što je Stiv jurio za životnim zadovoljstvima, vodeći površan, lagodan život bez obaveza, odgovornosti i vezivanja.

[s2If !current_user_can(access_s2member_level1)]

Želite čitati ovaj i druge romane? Pretplatite se i budite član našeg kluba!

Već ste član? LOGIRAJTE SE OVDJE»
[/s2If] [s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

Poslednje  u  nizu  tih kratkotrajnih, površnih  zadovoljstava  bila je Mardžori  Piters, žena vlasnika hokejaškog tima u kome je Stiv igrao. Zavodljiva, raskošnih oblina, crnokosa, crnooka, razmažena i sebična, Merdž  je  postajala  sve posesivnija. Stalno je bila Stivu za petama, tražeći da sve više i više vremena provode zajedno.
Veza  sa  Merdžori  počela je kao lakomislena avantura,  ali je svakim danom postajala sve veći  teret za  Stiva. Ma koliko površan i lakomislen bio u svojim odnosima sa ženama, Stiv nikada nije bio grub. Rešio je da sačeka da se Mardž umori od njihove veze i da ona ostavi njega.
Razmišljajući o svom životu, Stiv se dovezao do bolnice. kad je ušao u bolnički hodnik, pogledom je potražio Odri Danijels. Onda je zastao, podsmehnuvši  se sam sebi. Koga zapravo treba da traži? Nikad u životu nije video tu Odri, pojma nama kako ona izgleda. Doduše, čuo joj je glas i to dok se teškom  mukom  budio  iz sna. Pokušavao je da pogodi koja bi osoba iz čekaonice mogla biti Odri.Pitao se ko je ona. Verovatno je stričeva sekretarica. Trudio se da se seti boje njenog glasa, načina izgovora, bilo čega… Nije uspeo. Uostalom, zašto bi zapamtio glas neke osobe koja je potpuno nevažna u njegovom životu. Jutros, kad je telefon zazvonio, on je bio pospan i  ljut, tako da se nije usredsredio na sagovornika. Stiv je prešao pogledom po osobama u čekaonici. Jedna punačka sedokosa žena je zabrinuto i netremice gledala u vrata, iščekujući da se pojavi neko od lekara. Staričina ćerka se porađala, nakon teške i rizične trudnoće. Petogodišnji deča
k je ležao na bakinom krilu, oči su mu se sklapale od umora. U ruci je držao pojas od mamine kućne haljine, pritiskajući ga na obraz, umirujući sam sebe maminim mirisom. Jedna žena u ranim  tridesetim,   čija su kola sletela sa druma, izlazila je iz sobe za hitne intervencije, sa poveskom na desnoj ruci.
Kada je Stiv  neodlučno zakoračio u hodnik koji je vodio prema sestrinskoj sobi, na njega je naletela  mlada žena u trenerci, noseći kafu u plastičnoj čaši. Malo kafe prosulo se na Stivovu majicu. Ovo je prevršilo meru.
–       Prosto je neverovatno da neko može biti tako trapav – rekao je Stiv besno, ne gledajući u ženu i ne slušajući šta mu ona govori.
[s2If !current_user_can(access_s2member_level1)] Želite čitati ovaj i druge romane? Pretplatite se!

Već ste član? LOGIRAJTE SE OVDJE»
[/s2If] [s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

–       Zaista mi je žao, gospodine Nikolson, nisam vas videla, a osim toga malo sam umorna…
Tek tada Stiv je shvatio da ova žena zna ko je on.
–       Otkud se poznajemo, gospođo?- upitao je pokušavajući da se seti gde su se sreli.
–       Ne poznajemo se, zapravo… Ja sam videla vašu fotografiju kod gospodina Nevila. –
–       A, znači vi ste osoba koja me prvo budi u ranu zoru a onda me poliva kafom! Sjajan doček.- Stiv je i dalje bio zlovoljan.
Umorna i zabrinuta za Nevila, Odri nije imala nameru da trpi neljubaznost i rđavu narav Nevilovog sinovca.
–       Možete biti sigurni da je jedini razlog zbog koga sam vas probudila u zoru bilo zdravsteno stanje vašeg strica. Ne gorim od želje da se susretnem sa namćorastim neženjama, koje nikako da odrastu i ponašaju se kao da je život zabavni park! –
Odri je u jednom dahu izgovorila sve ono o čemu je razmišljala, čekajući da on stigne u bolnicu.
Stiv je začuđeno ustuknuo, iznenađen neočekivanim napadom. Odrine zelene oči sijale us od ljutnje, a obrazi su joj se blago zarumeneli. Stiv  nije očekivao da će ona uzvratiti tako žestoko. Pažljivije je pogledao: bila je vitka, smeđokosa, kratko ošišane kose, delovala je krhko. Nije mogao ni da pretpostavi da će tako burno reagovati na njegove reči. Žene su, zapravo, malo obraćale pažnju na ono što je on govorio: reagovale su na njegovu fizičku pojavu. Stiv je bio visok oko metar i devedeset, crnokos, bademastih očiju, snažan i okretan. Kretao se energično i gipko, iako se približavao četrdesetoj. Kad bi se nasmejao, sitne bore oko očiju su postajale izražene, crte lica bi omekšale a oči zasijale. Stiv je bio svestan da privlači žene. Međutim, ono što je važilo za žene, nije važilo za ovu ženu! Odri Danijels gledala ga je ljutito. Shvatio je da joj duguje izvinjenje. Ipak, ona je bila uz njegovog strica kad mu je pozlilo, ona ga je dovela
u bolnicu i pozvala Stiva.
–       Preterao sam, izvinite. U svakom slučaju, zahvalan sam Vam što ste se pobrinuli za Nevila –  rekao je gledajući je u oči, nadajući se da će videti bar nagoveštaj osmeha na njenom licu. Odri se umorno osmehnula i odmahnula rukom:
–       Oboje smo zabrinuti za Nevila. Hajde da pokušamo da nešto saznamo od dežurnog lekara.-
Vesti su bile ohrabrujuće: lekar ih je obavestio da je Nevil Nikolson van životne opasnosti, da je oštećenje srca manje nego što je izgledalo po prijemu u bolnicu. Dogovorili su se da Stiv oko podne dođe u bolnicu i poseti strica. Stiv je pošao ka izlazu, ali ga je Odri zadržala:
–       Gospodine Nikolson, mislim da bi bilo dobro da porazgovarate sa stricem o organizovanju posla za vreme njegovog odsustva. Ja ću doći kasnije jer imam nekog posla u sudu.-
Stiv je zamišljeno gledao u Odri:
–       Gospođice Danijels, da li je moguće da je Vama posao najvažniji u životu? Na kraju jednog iscrpljujućeg dana i stresne noći, Vi i dalje razmišljate o poslu. Čini mi se da ste previše odgovorni, gospođice Danijels. –
Odri se ironičnom opaskom branila od njegove pronicljivosti:
–       A meni se, vidite, čini da ste vi operisani od odgovornosti, gospodine Nikolson. –
– Ako mislite na rad naše advokatske kancelarije, podsećam Vas da moj stric ima partnera , pa neka se on pozabavi organizacijom… –
Stiv se pokajao što je bio grub prema Odri. Odani i savesni službenici su prava retkost, treba ih ceniti. Blago je dotakao Odri po ramenu:
–       Pretpostavljam da ste Vi stričeva sekretarica i pokazali ste izuzetnu odanost. Sada idite da se odmorite, a gospodin Dejvis će se pobrinuti za kancelariju. –
Odri ga je začuđeno pogledala. Frktavi mačor se pretvorio u umiljato mače. Treba biti oprezan sa njim. Gledajući ga zamišljeno, Odri se pitala kako je moguće da ovaj čovek  tako malo zna o životu svog strica i o njegovim poslovima. Onda je pomislila da to ipak nije njen problem. Ona se ionako više neće sresti sa Stivom Nikolsonom i nema potrebe da baš ona ispravlja krivu Drinu u dnosima između Stiva i Nevila.

(Kliknite broj 2 za nastavak)