Utorak , 26 svibanj 2020
Naslovna » Ljubavni savjetnik » Kako nam poljubac govori jesmo li jedno za drugo
Kako nam poljubac govori jesmo li jedno za drugo

Kako nam poljubac govori jesmo li jedno za drugo

Naučnici sa Oksforda došli su nedavnom studijom do saznanja da ženama poljubac pomaže u pronalaženju idealnog partnera, jer u toku ljubljenja podsvesno procenjuje ukus i miris muškarca i na taj način utvrđuje da li su kompatibilni.

Istraživanje je pokazalo i da ljubljenje ima važnu ulogu u održavanju veze, a parovi koji se ljube češće imaju kvalitetniji odnos.
Svrha i poreklo ovog ljudskog akta, koji je zastupljen u svim krajevima sveta, svim kulturama i istorijskim epohama, naučnicima, međutim, i dalje nije do kraja jasna.

U ispitivanju čiji je cilj bio da da odgovor na pitanje koja je tajna poljupca, učestvovalo je više od 900 odraslih, od kojih je nešto više od pola u ozbiljnim vezama.

Od svih ispitanika se očekivalo da ocene važnost poljupca u neobaveznim i kratkim ljubavnim susretima i ozbiljnim vezama.

– Postoje tri teorije o tome zašto je poljubac toliko važan u seksualnim vezama. Jedna je da se kroz njega podsvesno procenjuje genetska kompatibilnost. Druga je da podigne uzbuđenje i inicira seks, a treća da služi kao lepak koji održava vezu. Cilj nam je bio da proverimo koja od ovih teorija je najplauzibilnija – kaže istraživač Rafael Vlodarski.

Rezultati studije su pokazali da je poljubac mnogo važniji ženama nego muškarcima. Takođe, ispitanici koji sebe smatraju atraktivnijima i skloniji su neobaveznom seksu, ocenili u ljubljenje važnijim, ali su se pokazali i kao izbirljiviji kad je u pitanju izbor stalnog partnera.

– Rezultati studije sugerišu da u toku poljupca partneri razmenjuju informacije kojih nisu ni svesni. Moguće je da početak istorije ljubljenja leži u potrebi partnera da se približe i više saznaju jedno drugom na jedan socijalno prihvatljiv način, u isto vreme nesvesno procenjujući da li su jedno za drugo – zaključuje Vlodarski.

Izvor: Blic